Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мешканці пристоличного регіону подали майже 3 тисячі декларацій про майновий стан і доходи з правом отримання податкової знижки

, опубліковано 26 травня 2023 о 14:15

За інформацією, наданою Юліаною Козаченко, в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області, мешканці пристоличного регіону подали майже 3 тисячі декларацій про майновий стан і доходи з правом отримання податкової знижки. “Дійсно, починаючи з початку року, громадяни задекларували до повернення більше 19 мільйонів гривень на певні види витрат, що входять до переліку тих, за які Держава повертає частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб. Наразі на рахунки декларантів, які подали декларації, вже надійшло 2,3 мільйона гривень”, - повідомила очільник податкової служби Київщини. 

Традиційно з-поміж найбільш популярних видів витрат - це навчання за контрактом у вітчизняних закладах освіти,  на проценти, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом та страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення.

Перелік не вичерпний. Так, Юліана Козаченко зазначила, що повернути частину коштів можна і за наступні види витрат:  

- на внески або товари, перераховані (передані) як благодійність відповідним організаціям,  органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я;

- благодійні внески неприбутковим організаціям;  

- на оплату допоміжних репродуктивних технологій; 

- на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- орендну плату за договором оренди житла громадянами, які мають статус внутрішньо переміщених осіб;

- сплату за переобладнання транспортного засобу на біопаливо, тощо. 

Окремо Юліана Козаченко повідомила, що оформити знижку можна лише до кінця податкового року, наступного за звітним. Наприклад, у 2023 році можна повернути кошти тільки за 2022 рік.

Нагадуємо, що декларацію про майновий стан і доходи для отримання знижки можна подати через електронний кабінет платника cabinet.tax.gov.ua, самостійно або за допомогою уповноваженої особи, у Центрі обслуговування платників, а також надіслати поштою. 

Після подачі декларації гроші протягом 60 календарних днів будуть повернуті платнику на його банківський рахунок або направлені поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації.