Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані

опубліковано 30 липня 2021 о 09:54

Управління з питань запобігання та виявлення корупції інформує, якщо ви  займаєте відповідальне та особливо відповідальне становище (перелік зазначено у примітці до статті 513 Закону України «Про запобігання корупції») або ваша посада пов’язана з високим рівнем корупційних ризиків (перелік затверджений Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 17.06.2016 № 2), то маєте подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. 

Повідомлення подається протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на понад 50 прожиткових мінімумів (113,5 тис. грн. у 2021 році). 

 Наприклад, такими видатками можуть бути: 

  • оплата навчання,  лікування, косметичних чи туристичних послуг;
  • придбання у власність, володіння, користування активів, зазначених
    у ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції» (наприклад: нерухомість, авто, цінні папери, дорогоцінні прикраси); 
  • виконання договірних зобов’язань, у тому числі фінансових (боржником або кредитором за зобов’язанням); 
  • надання благодійної, матеріальної, фінансової допомоги; 
  • грошові внески на рахунок політичної партії; 
  • грошовий подарунок.

Крім того, таким видатком може бути майно посадовця (за умови припинення права власності на нього), яке є: 

  • засобом платежу відповідно до умов договору (наприклад, є предметом договору міни (бартеру));
  • матеріальною підтримкою політичної партії у формі внеску; 
  • вкладом у статутний капітал товариства тощо.

Як подати повідомлення?

 Повідомлення треба подати в електронному вигляді до Реєстру декларацій. Увійти до Реєстру можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису за посиланням: https://portal.nazk.gov.ua/login

Після входу до системи виконайте кілька простих кроків:

  1. натисніть на кнопку «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;
  2. ознайомтеся з правилами заповнення;
  3. перейдіть до заповнення форми та внесіть усю необхідну інформацію;
  4. натисніть на кнопку «Подати документ».

Ознайомитися докладніше з роз’ясненнями щодо повідомлення про суттєві зміни у майновому стані можна за посиланням: https://bit.ly/3yRiPKy

 Обмеження спільної роботи близьких осіб

 Особи, зазначені в пункті 1 частини 1 статті 3 Закону України "Про запобігання корупції", не можуть:

  • мати у прямому підпорядкування близьких їм осіб;
  • бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

 Пряме підпорядкування – це відносини прямої організаційної або правової залежності підлеглої особи від її керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням.

 Близькі особи – члени сім’ї суб’єкта, зазначеного у частині 1
статті 3 Закону України"Про запобігання корупції", а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Особи, які претендують на зайняття посад, зазначених у в пункті 1
частини 1 статті 3 Закону України "Про запобігання корупції", зобов’язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб.

Таке повідомлення здійснюється стосовно всіх близьких осіб, які працюють в органі, незалежно від того, яку посаду вони обіймають, та чи призведе таке призначення до утворення відносин прямого підпорядкування між близькими особами.

У повідомленні необхідно зазначати також про близьких осіб, які працюють в органі вищого (нижчого) рівня до органу, в який працевлаштовується особа, оскільки поняття «пряме підпорядкування» охоплює повноваження щодо прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень (у тому числі участь у вирішенні таких питань) тощо.

 Порядок і строки дій у разі виникнення обставин прямого підпорядкування між близькими особами

 -         у 15-денний строк близькі особи вживають заходів щодо усунення таких обставин;

-         якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування;

-         у разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

  При усуненні обставин прямого підпорядкування близьких осіб переведення може бути застосоване як до особи, яка перебуває у прямому підпорядкуванні, так і до особи, у якої в прямому підпорядкуванні перебуває близька особа. Натомість, у разі неможливості переведення, звільненню підлягає саме особа, яка перебуває в підпорядкуванні.