Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснення НАЗК про сумісництво та суміщення з іншими видами діяльності в умовах воєнного стану

, опубліковано 13 грудня 2022 о 14:54

Управління з питань запобігання та виявлення корупції інформує, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) після внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану у грудні підготувало роз’яснення про сумісництво та суміщення від 05.12.2022 № 14 (далі - Роз’яснення). 

Тепер публічні особи (визначені у п.п. 4.1 п. 4 Роз’яснень НАЗК) можуть займатися іншою оплачуваною діяльністю за умови, що вони:

-у відпустці без збереження заробітної плати;

- у простої.

Ви можете починати працювати на іншій роботі вже з першого дня відпустки без збереження заробітної плати чи першого дня простою.

         Зверніть увагу, що посадовцям у відпустці та простої дозволяється отримувати дохід лише від юридичних осіб приватного права або фізичних осіб — підприємців, стосовно яких відповідні державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування протягом останнього року не здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців (п.п. 4.4 п. 4 Роз’яснень НАЗК).

Тобто, якщо ви у простої чи у відпустці за власний рахунок займати посади в органах державної влади або органах місцевого самоврядування ви не можете. 

Важливо: після повернення до роботи на публічній службі протягом 15 робочих днів із дня припинення простою або закінчення відпустки посадовець має звільнитися з цієї роботи.

Передбачені антикорупційним законодавством обмеження продовжують поширюватися на високопосадовців,  а саме:

- державних службовців категорії «А»;

- посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесені до першої - третьої категорій;

- усіх інших осіб, визначених у п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Більш детальніше ознайомитися з роз’ясненням можна  за посиланням https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/12/Rozyasnennya-02.12.2022-po-sum_snytstvu-25-2.pdf