Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бородянській ДПІ сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 09 грудня 2019 о 16:16

У Бородянській ДПІ Ірпінського управління ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо особливостей справляння єдиного податку з фізичних осіб – підприємців. На запитання платників податків відповідала начальник Бородянської ДПІ  Юлія Титенко.  

Під час розмови з платниками податків виникали наступні питання, зокрема:

Що вважається доходом єдинника?

Доходом підприємця-єдинника є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (ст. 292 ПКУ).

До доходу єдинника також включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отримані товари – це «товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку» (п. 292.3 ст. 292 ПКУ).

До доходу єдинника третьої групи – платника ПДВ включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності.

Для єдинників першої та другої групи правильно визначати розмір отриманого доходу потрібно насамперед для того, щоб установити, чи має він право перебувати на спрощеній системі оподаткування та/або застосовувати її надалі. Єдинникам третьої групи слід знати розмір отриманого доходу також для визначення суми єдиного податку, яку треба сплатити до бюджету.

До складу доходу включається виторг, отриманий від продажу товарів (робіт, послуг).

Під час надання послуг (виконання робіт) за договорами комісії, доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Доходом підприємця є й сума отриманих авансів та передоплат у межах його підприємницької діяльності.

Чи може ФОП-«єдин­ник» на першій групі здійснювати діяльність із надання побутових послуг населенню із застосуванням мережі Інтернет?

Перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платником єдиного податку першої групи може, зокрема, ФОП, який провадить господарську діяльність із надання побутових послуг населенню, за умови дотримання вимог, установлених ПКУ для платників єдиного податку першої групи.

У разі здійснення інших видів діяльності, в тому числі надання послуг із застосуванням мережі Інтернет, такий платник податків повинен обрати іншу групу платника єдиного податку або здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування.

Які документи слід подати до податкової для застосування спрощеної системи оподаткування?

Фізичним особам, які планують здійснювати підприємницьку діяльність, слід знати, що для платників єдиного податку затверджено нові форми реєстраційних документів Мінфін наказом від 16.07.2019 р. № 308 затвердив нові форми реєстраційних документів для платників єдиного податку, зокрема:

  • Заява про застосування спрощеної системи оподаткування;
  • Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування;
  • Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку;
  • Витяг з реєстру платників єдиного податку.

Відповідно втрачають чинність попередньо діючі форми свідоцтва платника єдиного податку, заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджені наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Наказ № 308 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Опубліковано Наказ 22.10.2019р. в газеті «»Офіційний вісник» №81.

Відтак, починаючи з 22 жовтня 2019 року, для переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від неї, зміни ставки або групи єдиного податку, а також внесення змін до реєстру платників єдиного податку, платникам слід використовувати нові форми реєстраційних документів.

За словами Юлії Титенко, така форма зворотного зв’язку із платниками податків відіграє роль стимулятора громадянської активності, обізнаності платників податків. Адже на даний час в складних економічних умовах дуже важливо забезпечити стабілізацію податкових надходжень, тому з боку податківців платникам приділяється максимум уваги та створюються умови, щоб кожен платник мав змогу отримати оперативну відповідь на питання.

Бородянське ДПІ Ірпінського управління