Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання щодо декларування доходів громадян у 2020 році за круглим столом у Бориспільському управлінні

опубліковано 11 лютого 2020 о 08:34

У Бориспільському управлінні ГУ ДПС у Київській області нещодавно відбувся круглий стіл за участі керівництва Бориспільського управління та представників суб’єктів господарювання – фізичних осіб підприємців та представників селищних рад.

У ході круглого столу було наголошено, що вводиться в дію нова форма податкової декларації, якою передбачено деякі зміни (наказ міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року №177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» зареєстрований в Мінюсті України 04.07.2019 за №728/33699).

Також зазначено, що обов’язок щодо подання Декларації у громадян – платників податків виникає при отриманні доходів не від податкових агентів.

До таких доходів відносяться, зокрема:

доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;

успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військовий збір;

- доходи  від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року;

- інвестиційного доходу;

- іноземного доходу;

 та в інших випадках передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Слід звернути увагу, що обов’язок фізичної особи – платника ПДФО щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник ПДФО отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений ПДФО відповідно до ІV розділу ПКУ;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Прийнято рішення подати декларації та інформувати жителів та громадян, які отримували доходи у 2019 році про обов`язкове подання декларації та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, адже подання податкової декларації про майновий стан і доходи передбачено Конституцією України та Податковим кодексом України (далі – Кодекс.

Бориспільське управління