Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія на тему: «Актуальні питання застосування РРО фізичними особами-підприємцями. Декларування доходів громадян-2020.»

опубліковано 29 липня 2020 о 11:15

Нещодавно в Бородянській ДПІ Ірпінського управління Головного управління ДПС у Київській області,  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо змін нових правил при застосуванні РРО.

На актуальні питання платників податків відповідала начальник Бородянської ДП Юлія Титенко. Платникам було надано відповіді, а також роз'яснено нові правила використання реєстраторів розрахункових операцій, з урахуванням карантинних змін.

Наводимо найбільш актуальні питання, які були порушені в ході проведення сеансу телефонного зв‘язку «гаряча лінія»:

З якого часу виникає обов’язковість використання РРО та/або програмного РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої групи?

Запровадження обов’язкового використання РРО та/або програмного РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої групи відтерміновано до 01 квітня 2021 року.

Також до 01 січня 2021 року РРО не застосовуються тільки фізичними особами – платниками єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів та реалізацію виробів медичного призначення.

Надання платних послуг у сфері охорони здоров’я можна здійснювати без застосування РРО до 01 січня 2021 року в межах, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

А вже з 01 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку другої – четвертої груп сфер діяльності, пов’язаних з реалізацією ювелірних виробів та побутових виробів з дорогоцінних металів і каміння, медпрепаратів і ліків та платних послуг у сфері охорони здоров’я, складних побутових товарів, текстилю та автозапчастин, вживаних товарів (КВЕД 47.79), товарів чи послуг через мережу Інтернет та які займаються діяльністю ресторанів, кафе, туристичних агентств, готелів.

Чи зобов’язані використовувати касові апарати підприємці – платники єдиного податку 1 групи, які торгують на ринку?

Платники єдиного податку – фізичні особи підприємці першої групи, які здійснюють діяльність з торгівлі на ринках, надання побутових послуг виключно населенню, а також фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, як сьогодні, так і надалі, мають право не застосовувати РРО.

Як змінилися правила застосування штрафних санкцій платникам податків за допущені порушення при використанні РРО у зв’зку з карантином ?

Відповідно до Закону України від 17.03.2020 № 533-ІХ, застосування штрафних санкцій до платників податків відтерміновано до 01 січня 2021 року (було до 01 жовтня 2020 року), визначених у п.1 ст.17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями), у зменшених розмірах, а саме:

10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Крім того, Юлія Титенко відповіла на питання, пов’язані з декларуванням громадянами доходів.

                                                                 Бородянській ДПІ