Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" в Миронівській ДПІ

опубліковано 23 листопада 2020 о 14:54

У Миронівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Програмні РРО – альтернатива класичним».

На запитання відповідав начальник Миронівської ДПІ Олег СКОЛОТА.

Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді на них.

1. В чому полягає відмінність програмних реєстраторів розрахункових операцій від класичних?

ЗУ від 20.09.2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» вніс зміни до порядку застосування РРО та відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО нову модель - програмні РРО. Але це не заміна класичних РРО, це альтернатива для платників використовувати новітні РРО. У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися. Програмний РРО, це фактично програма, яка може буде встановлена на будь-який гаджет (смартфон, планшет, ноутбук, комп’ютер), перетворюючи його на касовий апарат.

Кардинальна відмінність полягає  в тому, що для класичного РРО фіскалізація здійснюється в мікросхемі або в наборі мікросхем, яка знаходиться в середині фіскального блоку.

У програмному РРО фіскалізація буде здійснюватись на фіскальному сервері ДПС. Це означає, що фактично фіскальним сервером присвоюється фіскальний номер кожному чеку, який генерується таким програмним реєстратором по кожній розрахунковій операції. Після чого чек вважається фіскалізованим.

2. Чи потрібно купувати принтер для друку чеків?

Користувачам не обов’язково купувати принтер. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або основні комунікаційні месенджери за номером телефону.

3. Як перейти на використання програмного РРО?

Суб’єкт господарювання сам обирає, який реєстратор він буде використовувати: традиційний апаратний чи програмний, оскільки законодавством не відміняється застосування традиційних РРО.

Для переходу до застосування програмного РРО суб’єкту господарювання необхідно буде виконати такі дії:

- встановити (інсталювати) на пристрій програмний РРО (комерційне рішення або безкоштовне, запропоноване ДПС);

- зареєструвати програмний РРО, направивши відповідну заяву до фіскального сервера ДПС;

- отримати у одного із кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг електронні підписи касирів та/або печатки суб’єкта для роботи на програмному РРО;

- направити повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів відкритого ключа, що будуть застосовуватись на програмному РРО.

Після цього можна здійснювати розрахункові операції із застосуванням програмного РРО.

Миронівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області