Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЗМІНИ В ОПОДАТКУВАННІ НЕРУХОМОСТІ

опубліковано 20 листопада 2020 о 15:07

Законом України від 16.01.2020 року № 466 були внесені зміни до Податкового кодексу України, зокрема,  щодо об’єктів нерухомості, з яких не сплачується податок.

Так, в новій редакції викладено підпункти «е» і «є» пп. 266.2.2 ПКУ, в яких зазначено перелік нерухомості, з якої не сплачується податок. Зокрема, це об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках.

Тобто, з 23.05.2020 року до переліку пільгованих об’єктів додано тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності.

Також, уточнено перелік будівель промисловості, за які не треба сплачувати податок на нерухомість. Починаючи з 23.05.2020 року не будуть оподатковуватися об’єкти нерухомості, які належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. Такі будівлі промисловості мають використовуватися за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010 та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку іншим суб’єктам господарювання.

Нагадаємо, що в попередній редакції норма ПКУ виключала з об’єктів оподаткування всі будівлі промисловості, у тому числі без обмеження їх використання безпосередньо підприємствами промисловості, що давало можливість застосовувати преференцію і щодо об’єктів нерухомості, зданих в оренду іншим суб’єктам господарювання.

Звертаємо увагу, що тим власникам нерухомості – юрособам, яких стосуються зміни, потрібно подати уточнюючу декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, адже у  випадку зміни бази оподаткування (зміна cтавок або кодів типу об’єкта, введення/скасування пільг, скасування права власності, зміна частки у праві власності на об’єкт тощо) починає діяти норма пп. 266.7.5 ПКУ, а саме уточнююча Декларація має надаватися протягом 30 календарних днів з дня зміни бази оподаткування.

Крім того, Законом № 466 внесено зміни до ст. 12 Кодексу щодо зміни строків прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про встановлені ставки місцевих податків та/або зборів, а також інформування контролюючих органів про прийняті рішення. Не дозволяється сільським, селищним, міським радам та радам об'єднаних територіальних громад встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків і зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів (пп. 12.3.7 п. 12.3 ст. 12 Кодексу).

                                                    Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області