Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Переваги використання програмних РРО

опубліковано 01 грудня 2020 о 15:43

Обухівська ДПІ Головного управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01.01.2021 розшириться коло платників, які зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або програмні РРО (ПРРО).

Використання ПРРО мають переваги перед класичними, а саме:

за допомогою різних гаджетів (програмне забезпечення можна завантажити на смартфон, планшет, комп’ютер тощо);

швидка та зручна реєстрація ПРРО через Електронний кабінет;

можливість використання режиму «офлайн»;

відсутність необхідності ведення книг обліку розрахункових операцій;

електронні чеки замість паперових.

Програмне забезпечення, яке фактично є ПРРО, можна безкоштовно завантажити з сайту ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/) і встановити на свій пристрій.          Безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка.

Нагадуємо, що з 01 квітня 2021 року обов’язок застосування РРО стосується усіх підприємців - платників єдиного податку другої - четвертої груп.

Разом з цим, норми щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні готівкових розрахунків не поширюється на мікробізнес, тобто не стосуються підприємців – платників єдиного податку 1-ї групи (з річним доходом до 1 млн. гривень).

До 1-ї групи платників єдиного податку належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

Здійснювати реалізацію на ринку платник єдиного податку 1-ї групи може з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків, у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

Також, суб’єкти господарювання не застосовують РРО в разі здійснення розрахунків виключно безготівкової форми оплати, тобто якщо:

- розрахунки з ними здійснюються виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються на поточний рахунок банківським переказом;

- якщо покупець в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця.

Наголошуємо, що РРО не застосовується фізичними особами, які продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства.

Обухівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області