Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про діяльність фермерських господарств на «гарячій лінії» в Переяслав-Хмельницькому

опубліковано 08 квітня 2021 о 18:22

У  Переяславcькій ДПІ ГУ ДПС у Київській області нещодавно відбулася  «гаряча лінія» за участі заступник начальника   Переяславської   ДПІ Наталії Вєдерникової.  Платників цікавили питання щодо реєстрації сімейного фермерського господарства (фізична особа підприємець 4 групи), умову переходу на спрощену систему оподаткування та терміни подачі звітності.

Так, платникам було роз’яснено, що сільгоспвиробниками можуть бути ФОПи – фермери, які відповідають наступним умовам:

- провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство»;

- здійснюють виключно вирощування, відгодовування с/г продукції , збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

- провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

- не використовують працю найманих осіб;

- членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени сім`ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу;

- площа сільськогосподарських угідь та /або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2-х гектарів, але не більше 20 гектарів.

Об’єктом оподаткування є площа сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебуває у власності або користуванні, в т.ч. на умовах оренди.

Сплачується податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового звітного кварталу, у розмірах:

- у I кварталі – 10%;

- у ІІ кварталі – 10%;

- у ІІІ кварталі – 50%;

- у ІУ кварталі – 30%.

Отже, Наталією Вєдерніковою було наголошено, що поряд із умовами перебування підприємців на загальній системі оподаткування та спрощеній, яка застосовується підприємцями з урахуванням обмежень граничного розміру доходу, на сьогодні у ФОПів є можливість перейти до 4-ї групи платників єдиного податку, розмір якого не залежить від суми отриманого доходу.

Тож, підприємці – сільськогосподарські товаровиробники мають вибір і самі можуть прорахувати та визначитися, яку систему оподаткування чи групу платників єдиного податку їм обрати та які податки сплачувати.