Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Яготині - кампанія декларування добігає кінця

опубліковано 26 квітня 2021 о 14:24

У Яготинській ДПІ ГУ ДПС у Київській області нещодавно  відбулася «гаряча лінія» за участі головного державного інспектора Світлани МАХОНІНИ. Платників цікавили питання декларування громадянами доходів, отриманих у 2020році, порядок заповнення декларацій про майновий стан і доходи. Зокрема, наголошено на необхідності подачі декларацій в  електронному вигляді через електронний кабінет платника особливо під час карантину.

Надаємо перелік питань, що цікавили платників:

Питання. Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати фізична особа до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Відповідь. Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.

Питання. Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання. Чи можна задекларувати доходи без візиту до податкової інспекції?

В період карантину Центри обслуговування платників Головного управління ДПС у Чернівецькій області працюють зі значними обмеженнями. Тому краще подавати декларацію в електронній формі, скориставшись Електронним кабінетом. Також, податківці пропонують кожному декларанту через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. А це означає, що громадянин не витрачатиме час для внесення даних, які вже є в базах ДПС.

 Яготинська ДПІ ГУ ДПС у Київській області