Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» у Миронівській ДПІ

опубліковано 13 вересня 2021 о 14:50

У Миронівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником ДПІ Олегом СКОЛОТОЮ на тему: «Легалізація трудових відносин - важлива тема сьогодення»

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань - відповідей на дану тематику.

 1.Які умови правильного оформлення та які терміни подання повідомлення про новоприйнятого працівника?

Під час оформлення нового працівника на роботу, підприємцю необхідно:

  - укласти в письмовій формі трудовий договір (п. 6. ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України; форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260);

     - оформити наказ про прийняття на роботу (заповнити типову форму № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджену наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 № 489);

     - повідомити ДПС про прийняття працівника на роботу (постанова Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) від 17.06.2015 № 413).

Звертаємо увагу, що Повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи працівника за формою, згідно з додатком до постанови КМУ від 17.06.2015 № 413.

 

2.Яким чином подати повідомлення про прийняття працівника на роботу?   Повідомлення подається до контролюючого органу особисто платником або уповноваженою ним особою, або надається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 

3.Які негативні наслідки для найманих працівників у випадку неофіційного працевлаштування?

Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, і доти, поки вважає за потрібне.    Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї зарплати та трудового стажу.

4. Які закони регулюють трудові відносини?

Закони які регулюють трудові відносини: Кодекс законів про працю (КЗпП) – основний документ. Також трудові права і соціальні гарантії прописані в законах «Про відпустки», «Про оплату праці», «Про охорону праці», «Про зайнятість населення» та інших нормативно-правових актах.