Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Київщини провели онлайн конференцію за участі ГО «Інститут розвитку громад»

опубліковано 15 вересня 2021 о 16:30

Податківці Київщини провели онлайн конференцію за участі ГО «Інститут розвитку громад». Участь у заході взяли заступник начальника податкової служби регіону Володимир Луговський та фахівець управління податкового адміністрування фізичних осіб Вадим Кончаківський, а Інститут розвитку громад представила Тетяна Гуменюк, керівник відділу освіти, просвітницької діяльності та налагодження співпраці «влада-громада-бізнес».

Лейтмотивом зустрічі стало запровадження добровільного одноразового декларування в Україні. Говорили про терміни подачі декларації, коло потенційних декларантів, а також активи, які можна внести у декларацію.

Володимир Луговський зазначив, що особливостями добровільного декларування є те, що подача одноразової декларації – це право, а не обов’язок фізичної особи. «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це, насамперед, можливість легалізації активів на компромісних умовах. У такій декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів, отриманих до 1 січня 2021 року».

Громадяни мають можливість подати декларацію у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Протягом цього часу подати одноразову добровільну декларацію можуть особи, які мають розміщені в Україні та/або за кордоном активи, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Наприклад, це може бути рухоме та нерухоме майно, валютні цінності та інші об’єкти.

Після цього декларант має 30 календарних днів щоб сплатити спеціальний збір за ставками, визначеними для категорій активів. Зокрема, це 5% для статків, які знаходяться на території України, 9% - для закордонних активів та 2,5% для облігацій внутрішньої державної позики. Як підкреслили податківці, сплатити збір можна трьома частинами протягом трьох років. Для зручності платника декларація подається в електронному вигляді.