Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання платників податків щодо особливостей застосування РРО

опубліковано 05 жовтня 2021 о 11:32

Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області надає актуальну збірку запитань платників податків щодо особливостей застосування РРО:

Питання: Підприємства та ФОП реалізують підакцизні товари, чи треба РРО? 

При торгівлі підакцизними товарами (в т.ч. спиртними напоями, в число яких входить й пиво) застосування РРО є обов'язковим, незалежно від обороту і організаційної форми. 

РРО необхідний в тому числі для оформлення ліцензії на продаж алкогольних напоїв.

Питання: Підприємець планує обрати другу групу єдиного податку. Чи потрібно буде застосовувати касовий апарат? 

Використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку відтерміновано до 1 січня 2022 року. 

Проте є виключення для обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп (фізичних осіб-підприємців), які здійснюють: 

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; 
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; 
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Питання: Якщо не видано фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів? 

Згідно із п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг). 

Дана штрафна санкція у такому розмірі тимчасово передбачена до 1 січня 2022 року відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачеві не видано розрахунковий документ (чек) наприклад, на суму 100 грн., то штрафна санкція застосовується в сумі 10 грн. (100 х 10 % = 10). 

Питання: Якщо при перевірці буде встановлено, що продано через програмний РРО підакцизний товар без режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. В якій сумі буде застосовано штраф? 

Штрафна санкція застосовується у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5 100 грн. (п. 11 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Питання: Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку? 

Відповідно до законодавчих новацій платники єдиного податку, що належать до 1 групи, РРО у своїй діяльності не застосовують. 

Але, якщо фізична особа-підприємець здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, то така особа не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності. 

Питання: Умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири.

У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО. 

Питання: Чи може один суб’єкт господарювання реєструвати та застосовувати ПРРО поряд із класичними РРО?

Законодавчо не встановлено заборон та обмежень щодо застосування одним суб’єктом господарювання ПРРО поряд із класичними РРО.

Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області