Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робоча зустріч у Фастівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області щодо переваг сплати податків і зборів через єдиний рахунок

опубліковано 24 листопада 2021 о 12:38

Робоча зустріч щодо переваг сплати податків і зборів, інших платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок відбулася нещодавно у Фастівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області. У заході взяли участь  начальниця Фастівської ДПІ Наталія СТОЦЬКА, заступник начальника ДПІ Роман ДЕМЧЕНКО  та представники підприємств Фастівщини.

Під час зустрічі Наталія СТОЦЬКА ознайомила присутніх зі ст. 351 ПКУ та постановою Кабміну від 29.04.2020 р.  № 321, якою затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка та наголосила, що такий спосіб сплати податків і зборів є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Заступник начальника ДПІ Роман ДЕМЧЕНКО розповів, щоб перейти на єдиний рахунок необхідно здійснити три простих кроки, а саме:

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001 (далі – Повідомлення).

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Податківці звернули увагу присутніх, що єдиний рахунок відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Державній казначейській службі України (Казначействі). Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та єдиного внеску відкривається, як небюджетний та віднесений до рахунків зі спеціальним режимом використання. Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання такого рахунку. У разі відмови платника від використання єдиного рахунку таке використання припиняється, починаючи з 01 січня наступного календарного року, на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку. У випадку, якщо платник має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається таким платником за кожним відокремленим підрозділом.

Наталія Стоцька наголосила, що Сплатити через єдиний рахунок платник має можливість всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень. Водночас, єдиний рахунок не може бути використаний для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку до бюджету державними та комунальними підприємствами та їх об’єднаннями.

Звернули увагу податківці і на те, що з початком використання єдиного рахунку платник зобов’язаний здійснювати сплату вищезгаданих платежів, через єдиний рахунок. В іншому випадку такі кошти, сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями. Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/небюджетні рахунки.

Робоча зустріч з представниками підприємств Фастівщини пройшла в атмосфері взаєморозуміння та поваги і завершилася у форматі «запитання-відповіді».