Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вишгородська ДПІ про добровільне декларування

опубліковано 25 листопада 2021 о 13:30

 

У Вишгородській ДПІ Головного управління ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів. Переваги  єдиного рахунку для сплати податків».

Відповідаючи на запитання громадян начальник Вишгородської ДПІ – Назарчук Олександр повідомив, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування  це окремий порядок декларування фізичною особою належних їй грошових коштів, майна, валютних цінностей та  інших  об’єктів, які:

-          розміщені на території України та/або за її межами;

-          які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року

-          були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні;

-          з яких не були сплачені податки і збори, або ж сплачені не в повному обсязі;

Якщо ж  грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно. Період добровільного декларування триває лише рік — з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року.

Громадян  цікавили  питання щодо, яких активів не здійснюються нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, хто може скористатись одноразовим добровільним декларуванням та хто не може бути декларантом,  як декларанту розрахувати базу для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, як подати повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку та інще.

 

Основні питання, які цікавили громадян:

Чи є об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування житловий будинок, який перебуває у спільній сумісній або спільній частковій власності кількох осіб?

     У разі якщо об’єкт нерухомого майна у вигляді житлового будинку, що належить фізичній особі на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходиться на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації був одержаний (набутий) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, то такий об’єкт майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування.   При цьому фізична особа самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею у Декларації.

Чи необхідно подати одноразову добровільну декларацію, якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку?

    Якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі кошти шляхом подання Декларації та сплатити збір з одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.