Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості одноразового(спеціального )декларування. Які активи фізичних осіб оподатковуються за ставкою 5 %?

, опубліковано 06 грудня 2021 о 16:27

Ірпінська ДПІ ГУ ДПС у Київській  інформує, що ставка 5 % збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування застосовується:

- щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні з дотриманням вимог законодавства щодо розміщення коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, та щодо права грошової вимоги до резидентів України, визначених пунктом "а" розділу "Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування";

- щодо об’єктів декларування, визначених пунктами "б"-"е" розділу "Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування", що знаходяться (зареєстровані) в Україні, крім тих, які оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом в) цього розділу.

Водночас у цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 5 % ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Нагадуємо, що із 1 вересня 2021 року декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Оскільки декларація подається виключно в електронному вигляді, фахівці інспекції проводять роз’яснювальну роботу щодо алгоритму дій в Електронному кабінеті. Платники  постійно отримують інформацію про переваги такого сервісу, можливості використання окремих його функцій.