Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сільська торгівля звільнена від РРО - подробиці

опубліковано 18 січня 2022 о 16:42

Бориспільська ДПІ ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що Кабінет Міністрів України на засіданні 23 грудня 2021 року ухвалив Постанову Кабміну №1359. Постанова передбачає оновлення положень постанови Кабінету міністрів від 23 серпня 2000 р. № 1336,  що встановлює перелік окремих форм та умов здійснення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також визначає умови, за відповідності яких яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та КОРО. Зміни, внесені до переліку, передбачають закріплення можливості за підприємцями, які ведуть роздрібний продаж товарів у селах, не використовувати реєстратори розрахункових операцій. Такий крок необхідний, оскільки у сільській місцевості рівень доходів, отриманих підприємцями від ведення бізнесу, набагато менший. Таким чином, витрати, необхідні для придбання та обслуговування звичайного РРО будуть складними для бізнесу. 

Зауважимо, що використання програмних РРО дозволяє значно зменшити витрати. Проте у сільській місцевості також можуть бути наявні проблеми з інтернет-з’єднанням, наприклад, замала швидкість, перебої з’єднання чи відсутність зв’язку. Зважаючи на це, Уряд закріпив за підприємцями, які ведуть свою діяльність у сільській місцевості, право проводити розрахункові операції без використання РРО та ПРРО у 2022 році.

Однак, зверніть увагу: для звільнення від обов’язку застосування РРО та ПРРО підприємцями у сільській місцевості слід дотримуватися певних вимог.

Зокрема, РРО не використовують підприємці у сільській місцевості, які:

  1. ведуть роздрібну торгівлю товарами на території села;

  2. не перевищують граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, встановлений у величині 167 розмірів мінімальної заробітної плати.

При цьому слід памятати, що при звільненні від використання РРО та ПРРО підприємці в селах зобов’язані проводити розрахункові операції із застосуванням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Проте, варто звернути увагу, що разом з цим Постанова №1359 передбачає виключення, коли РРО все ж доведеться застосовувати.

Отже, звільнення від обов’язку використання РРО не діє у разі наявності принаймні однієї умови:

  • підприємець одночасно в тому ж торговельному об’єкті веде торгівлю підакцизною продукцією;

  • ФОП одночасно веде  дистанційну торгівлю через інтернет;

  • сільська рада або рада об’єднаних територіальних громад ухвалила рішення щодо обов’язкового використання на території села РРО чи ПРРО.

Важливо! Фізособи-підприємці, які ведуть роздрібну торгівлю продовольчими товарами у містах, з набуттям чинності цієї Постанови, не мають права вести таку торгівлю без РРО або ПРРО.

                                     Бориспільська ДПІ