Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівник, який отримує зарплату в «конверті» офіційно вважається непрацюючим

опубліковано 20 січня 2022 о 15:05

Білоцерківська ДПІ ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Незважаючи на роз’яснення в засобах масової інформації та вимоги діючого законодавства, зберігаються випадки використання роботодавцями незадекларованої заробітної плати.

Зауважимо, що працівник, який отримує зарплату в «конверті» офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно:

– його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;

– у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, чи оплати праці у ці дні у подвійному розмірі, права на охорону праці, права на соціальне страхування;

– він не буде одержувати пенсію.

Білоцерківська ДПІ