Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відмінності звичайного касового апарату та програмного РРО на «гарячій лінії» в Борисполі

опубліковано 21 січня 2022 о 14:07

Вчора в Бориспільській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонної «гарячої лінії» з начальницею Бориспільської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Вікторією Сосницькою по питанням особливостей застосування РРО/ПРРО у 2022 році.

Надаємо найактуальніші питання платників та відповіді на них.

Питання.  Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО фізичній особі - підприємцю другої групи єдиного податку при проведенні розрахунків у готівковій формі з 01.01.2022?

Вiдповiдь: Вiдповiдно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України з 01.01.2022 реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються тільки платниками єдиного податку першої групи.

Питання. Чи потрібно вести облік товарних запасів фізичній особі-підприємцю платнику другої групи єдиного податку, якщо суб’єкт господарювання здійснює реалізацію продуктів харчування?

Вiдповiдь: Згідно із п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Питання: Що обрати підприємцю: старий звичний касовий апарат або більш сучасний – програмний РРО?

Відповідь: Коли в магазині ви щось купуєте, то разом із рештою отримуєте і касовий чек – документ, в якому вказано хто, що, коли і за скільки вам продав.

У чека є декілька функцій:

- свідоцтво про купівлю для повернення або гарантійного ремонту.

- фіксація суми продажу для подальшого оподаткування.

- облік виручки від реалізації продавця.

- облік відвантажених одиниць товару згідно з номенклатурою.

Сам чек і його фіксацію для податкових органів – “фіскалізацію” виконує касовий апарат (РРО – реєстратор розрахункових операцій), такий програмно-апаратний комплекс схожий на принтер з кнопками і екраном, хоча останнім часом він більше схожий по розмірах на калькулятор. Чому він називається “Програмно-апаратний”? Тому що складається з програми і апаратного комплексу (мікрокомп’ютер зі скороченим функціоналом), на якому ця програма працюватиме. Тобто касовий апарат – це мікрокомп’ютер із спеціальною програмою, яка написана конкретно під нього.

Кожна торгова точка (ФОП чи юрособа, яка займається роздрібною торгівлею) використовує касові апарати у своїй діяльності.

Але з 01.08.2020р. все змінилося, разом або замість касових апаратів можна використати ПРРО – програмний реєстратор розрахункових операцій.

ПРРО – це програма, яка виконує ті ж, а частіше і набагато більше функцій, ніж касовий апарат, але при цьому може бути встановлена на будь-який комп’ютер, планшет чи смартфон. Таким чином, немає прив’язки до апаратного комплексу.

Вікторія Сосницька розповіла про переваги програмних РРО. Серед них:

- можна швидше та легше запустити в роботу – за 30 хвилин ваша каса працюватиме.

- немає потреби в обов’язковому сервісному обслуговуванні, друку чеків.

- навіть “Z-звіт” робить програма .

- великий ресурс автономної роботи. ПРРО не ламається і не має терміну служби.

- з ПРРО легше працювати – набирати на повнорозмірній клавіатурі зручніше, ніж на цифровій.

- ПРРО більш гнучкий та функціональний, легше інтегрується з обліковими програмами 1С:Підприємство, BAS та іншими.

 Бориспільська ДПІ