Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як формувати касовий чек, якщо товар доставляють через службу доставки?

опубліковано 24 січня 2022 о 15:48

Білоцерківська ДПІ ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що формування касового чеку залежить від того, у який спосіб клієнт оплачує за доставку товару. А саме:

1. попередня оплата на поточний рахунок

Коли покупець переказує повну попередню оплату за товар на поточний рахунок продавця у форматі IBAN, не потрібно формувати фіскальний чек через РРО / програмний РРО. У цьому разі продавець лише вкладає до поштового відправлення документ на товар — товарний чек, накладну тощо.

2. попередня оплата платіжною карткою

Якщо попередня оплата надходить через платіжні картки, сформуйте фіскальний касовий чек, оскільки йдеться про розрахункову операцію в розумінні Закону про РРО. Фіскальний чек можете вкласти в поштове відправлення або надіслати покупцеві на електрону пошту чи мобільний телефон.

3. накладний платіж

У цьому випадку, чи застосовувати РРО / програмний РРО залежить від умов договору між продавцем і перевізником.

Статтею 664 Цивільного кодексу України встановлено, що обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;

2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар.

Товар вважається наданим у розпорядження покупця, якщо у строк, встановлений договором, він готовий до передання покупцеві у належному місці і покупець поінформований про це. Готовий до передання товар повинен бути відповідним чином ідентифікований для цілей цього договору, зокрема шляхом маркування.

Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

Тобто, вважають, що продавець виконав свій обов’язок передати товар покупцеві тоді, коли передав товар перевізникові / організації зв’язку для доставки покупцеві .

Продавець вкладає в поштове відправлення документи на товар — товарний чек або накладну. Розрахунки проводить перевізник у місці, де покупець отримує товару. Разом з товаром він видає покупцеві і фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки.

У подальшому розрахунки за товар проходять між перевізником та продавцем за договором між продавцем і перевізником.

Білоцерківська ДПІ