Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з підприємцями, які здійснюють торгівельну діяльність в торговому домі «Ліза» в м.Бровари

опубліковано 26 січня 2022 о 15:10

В рамках проведення масово-роз’яснювальної роботи щодо змін у законодавстві, якими встановлюються вимоги до застосування РРО або ПРРО платниками єдиного податку з 01 січня 2022 року, відбулась зустріч з підприємцями, які здійснюють торгівельну діяльність  в торговому домі  «Ліза» в м. Бровари. Зустріч провели заступник начальника Броварської ДПІ Жанна Буник та головний державний інспектор відділу електронних сервісів  Сергій Боханчук.

Зокрема, податківці повідомили, що з 01.01.2022 набирають чинності положення абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України згідно з якими фізичні особи - підприємці, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій для здійсненні розрахункових операцій. При цьому, відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу РРО або ПРРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи. Що стосується фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, відповідно до Закону  №265 вони повинні застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні будь-яких розрахункових операцій на загальних підставах.

Жанна Буник роз’яснила переваги у застосуванні РРО та ПРРО при веденні господарської діяльності, а саме: робота в легальному полі, автоматизація процесу підрахунку доходів, автоматизований контроль за асортиментом товарів, забезпечення контролю за діяльністю найманих працівників.

Податківці також звернули увагу на  відмінності звичайного касового апарату та програмного РРО, а також повідомили, що Державна податкова служба України розробила покрокову відеоінструкцію щодо завантаження програмного забезпечення «ПРРО Каса», яку можна знайти на офіційному веб порталі ДПС України.

У свою чергу, Сергій Боханчук звернув увагу на те, які саме підприємці мають  вести облік товарних запасів в обов’язковому порядку, а на яких підприємців наказ №496 не розповсюджується взагалі.

Також він відповів на численні питання, які стосувалися, зокрема, роботи з ПРРО:  підприємців цікавив порядок реєстрації ПРРО, механізм повернення коштів покупцю  за повернутий товар, та ще багато питань.

Для активізації роз’яснювальної роботи підприємцям торгового дому «Ліза» надані Пам’ятки щодо застосування РРО/ПРРО.

Броварська ДПІ