Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Кампанія «Декларування громадян - 2022», Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців та Податкова амністія - тема «Гарячої лінії» на Бучанщині

опубліковано 10 лютого 2022 о 15:16

Нещодавно у Бучанському відділі податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія «Декларування громадян-2022». Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців. Податкова амністія». На запитання платників відповідав начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Ігор Дмитрієв.

Кожен, хто зателефонував, отримав вичерпну відповідь на поставлені питання. Надаємо відповіді на найбільш актуальні.

Яким чином можна подати податкову декларації?

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Які доходи необхідно обов’язково задекларувати до 1 травня 2022 року

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2022 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2021 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

– доходи , з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів;

– іноземні доходи.

Обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію прописаний у Конституції України. Зокрема, стаття 67 Основного Закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Що визначає Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців?

Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 р. № 496 затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, який набрав чинності з 26 листопада 2021 року.

Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Облік товарних запасів здійснюється фізичною особою – підприємцем шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів. При цьому заборонено продаж товарів, на які в місцях продажів таких товарів (господарських об'єктах) відсутні первинні документи і записи у формі обліку про такі первинні документи.

Вести облік товарних запасів фізична особа – підприємець може за власний вибір – у паперовій або в електронній формі. Первинні документи, на підставі яких внесені записи до форми ведення обліку товарних запасів, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до форми ведення обліку товарних запасів щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Товарний облік зобов'язані вести фізичні особи-підприємці, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції на загальній системі оподаткування, платники єдиного податку 3-ї групи – платники ПДВ та підприємці платники єдиного податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:

- технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

- ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Яке майно можна відобразити в одноразовій спеціальній декларації?

Відповідно до закону декларуванню підлягають:

нерухоме майно - земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості;

рухоме майно, у тому числі транспортні засоби чи інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату тощо);

частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі;

цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;

права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди;

інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Які терміни сплати податку з задекларованих об’єктів оподаткування?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації, а при обранні альтернативних ставок, перший внесок сплачується протягом 30 календарних днів з дня подання Декларації, другий - до 1 листопада 2023 року, третій - до 1 листопада 2024 року.

За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Фізична особа, яка бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинна до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації звернутися до банку України та розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання (п. 9 підрозділу 94розділу ХХ Кодексу).

Чи затверджено Національним банком України порядок відкриття, закриття та зарахування коштів на спеціальний рахунок?

Так. Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Взагалі кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

Бучанський відділ податків і зборів з фізичних осіб
та проведення камеральних перевірок управління
 податкового адміністрування фізичних осіб