Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобілізували ФОПа. Що робити зі сплатою податків ФОП за себе?

опубліковано 04 серпня 2022 о 15:16

Бориспільська ДПІ роз’яснює, що норми п. 25 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ звільняють ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, призваних на військову службу під час мобілізації або залучених до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, на весь період їх військової служби від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з:

-ПДФО;

-єдиного податку. 

Таке звільнення діє незалежно від наявності найманих працівників.

 Якщо ФОП не використовує працю найманих працівників, то на весь строк служби за мобілізацією протягом особливого періоду він звільняється від нарахування та сплати ЄСВ «за себе» та від подання звітності (абзац другий пункту 92 розділу VIII Закону про ЄСВ).

Щоб звільнення щодо ПДФО, ЄП та ЄСВ спрацювало, потрібно протягом 10 днів після демобілізації (або якщо особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації — 10 днів після закінчення лікування (реабілітації)) подати до податкового органу заяву в довільній формі та копію військового квитка або іншого документа, виданого відповідним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу. 

Бориспільська ДПІ