Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Бучанському відділі по роботі з податковим боргом

опубліковано 27 вересня 2022 о 14:00

Днями у Бучанському відділі по роботі з податковим боргом управління податкового боргу ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства, які передбачені Законом України від 30.11.2021 №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.» Актуальні питання щодо податкового боргу.».

На запитання платників відповідав начальник відділу по роботі з податковим боргом управління податкового боргу ГУ ДПС у Київській області Сергій Гарбар.

Кожен, хто зателефонував, отримав вичерпну відповідь на поставлені питання. Надаємо відповіді на найбільш актуальні.

Яка відповідальність, якщо платник своєчасно не сплачує розстрочені суми податкового боргу?

У разі якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу.

З дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених Податковим кодексом України.

В яких випадках майно платника податків звільняється з податкової застави?

Згідно з п. 93.1 ст. 93 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) майно платника податків звільняється з податкової застави з дня  отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу; визнання податкового боргу безнадійним; набрання законної сили відповідним рішенням суду про припинення податкової застави у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства; отримання платником податків внаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження або в інших випадках, передбачених ст. 55 ПКУ, рішення відповідного органу про визнання протиправними та/або скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов’язання; отримання платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі.

Підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів є відповідний документ, що засвідчує закінчення будь-якої з подій, визначених п. 93.1 ст. 93 ПКУ (п. 93.2 ст. 93 ПКУ).

Чи може бути застосовано адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків?

Адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків може бути застосовано контролюючим органом виключно на підставі рішення суду.

Чи звільняється з податкової застави, у період воєнного стану, майно платника податків за рішенням керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна?

Майно платника податків звільняється з податкової застави з дня отримання рішення керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна без застосування вимог ст. 92 ПКУ. При цьому, в разі оплатного вилучення майна такі кошти спрямовуються на погашення податкового боргу платника податків, майно якого вилучено

Що є джерелами погашення податкового боргу за рішенням органу стягнення відповідно до ПКУ?

Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених Податковим кодексом України, а також іншими законодавчими актами.

Бучанський відділ но роботі з податковим боргом