Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Фастівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», присвячений одноразовому добровільному декларуванню

опубліковано 21 жовтня 2022 о 09:28

Цими днями у Фастівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якого заступник начальника Фастівської ДПІ Роман Демченко відповідав на запитання громадян щодо  одноразового добровільного (спеціального) декларування.

Надаємо найбільш актуальні запитання та відповіді.

Що може бути об’єктом одноразового добровільного (спеціального) декларування?

Об'єктами одноразового добровільного (спеціального) декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

Подача одноразової добровільної (спеціальної) декларації є правом,а не обов'язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Чи повинен декларант відкривати у банку  поточний рахунок із спеціальним режимом, якщо кошти, які він бажає задекларувати, вже розміщені у банку?

Положення Податкового Кодексу, яким передбачено обов’язок  декларанта відкривати спеціальний  рахунок в банку, поширюються  виключно на кошти у готівковій формі (в національній та іноземній валютах). Отже, дані  вимоги не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунках у банку.

Які строки сплати збору з одноразового добровільного (спеціального) декларування?

Сплата збору з одноразового добровільного (спеціального) декларування здійснюється декларантом упродовж 30 календарних днів з дати подання декларації. У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата проводиться так:

-                     першого платежу – упродовж 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

-                     другого платежу – до 1 листопада 2023 року;

-                     третього платежу – до 1 листопада 2024 року.

У разі подання декларантом уточнюючої одноразової добровільної (спеціальної) декларації: – якщо сума збору, визначена в уточнюючій декларації, є меншою за суму збору, сплачену на підставі попередньо поданої декларації, повернення надміру сплаченої суми збору здійснюється у порядку, визначеному ст.43 Податкового кодексу України;

Якщо сума збору, визначена в уточнюючій декларації, є більшою за суму збору, сплачену на підставі попередньо поданої декларації, декларант, який подав відповідну декларацію, зобов’язаний сплатити суму недоплати збору в розмірі такої різниці протягом 30 календарних днів з дати подання уточнюючої декларації.

У разі ж несплати або сплати не в повному обсязі суми збору з одноразового добровільного (спеціального) декларування, така декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені цим підрозділом державні гарантії та звільнення від відповідальності.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Фастівська ДПІ