Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян на «гарячій лінії» в Яготині

опубліковано 25 жовтня 2022 о 14:39

У Яготинській ДПІ ГУ ДПС у Київській області днями відбулася «гаряча лінія» за участі ГДІ Яготинської ДПІ Світлани Махоніної щодо декларування доходів громадян за 2021 рік.

Фахівець ДПІ зауважила, що задекларувати доходи мають громадяни, які протягом 2021 року отримували: доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів належать зокрема: доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування не було сплачено ПДФО та військовий збір; доходи від продажу сільськогосподарської продукції вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари; доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі; доходи від податкових агентів, які не підлягали при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Це зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, яке не пов’язане з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків МЗП (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року а також дохід від операцій з цінними паперами; іноземні доходи тощо.

Відповідно до Закону України від 12.05.2022 №2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків і зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» громадяни, які мають можливість виконати податкові обов’язки повинні подати декларацію за 2021 рік не пізніше 19 липня 2022 року та сплати податків і збори не пізніше 31 липня 2022 року.

Оскільки 31 липня 2022 року припадав на вихідний день, то з урахуванням норм п.571 ст.57 Кодексу останній день сплати податкових зобов’язань за даними декларацій 01.08.2022 року.

Платники податків, які відповідно до норм розділу Y Податкового Кодексу України, які подали декларацію, починаючи з 24 лютого 2022 року до 20 липня 2022 року та сплатили податки і збори не пізніше 01.08.2022 року звільняються від відповідальності.

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто, або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку. Наголошено для зручності платників та спрощення процедури декларування громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській областіhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Яготинська ДПІ