Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості застосування РРО/ПРРО підприємцями у 2022 році на зустрічі на Переяславщині

опубліковано 28 жовтня 2022 о 15:08

Нещодавно в Переяслівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбулася зустріч з ФОП за участі заступниці начальника ДПІ Наталії Вєдерникової та фахівців ДПІ щодо особливостей застосування РРО/ПРРО у 2022 році.

Наталія Вєдерникова проінформувала підприємців про основні зміни щодо застосування касових  апаратів для ФОП, які здійснюють торгівельну діяльність.

Наталія Буряк повідомила, що відповідно до положень абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, згідно з якими фізичні особи - підприємці, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій для здійсненні розрахункових операцій. Фахівець ДПІ пояснила, що РРО/ПРРО не застосовується при здійсненні розрахунків у безготівковій формі, тобто, при перерахуванні коштів з одного банківського рахунку на інщий, або при внесенні коштів  до каси банку для подальшого зарахування їх на рахунок отримувача.

Також податківці поінформували присутніх про порядок ведення обліку товарних запасів, який є обовязковий для ФОП загальної системи оподаткування, ФОП – платників  податків ІІІ групи, які є платниками ПДВ, а токож для ФОП – платників єдиного подтаку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінного металів, дорогоцінного каміння.

Наприкінці зустрічі Наталія Вєдерникова  відповіла на численні питання щодо реєстрації РРО/ПРРО та рекомендувала підписатися на офіційну сторінку ДПС у мережі Фейсбук та Телеграм. Порекомендувала використовувати покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/, та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/), відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкції щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців розміщені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/.

Переяслівська ДПІ