Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Яготинській ДПІ – про перехід на спрощену систему оподаткування

опубліковано 01 листопада 2022 о 08:34

У Яготинській ДПІ ГУ ДПС у Київській області нещодавно відбулася гаряча лінія за участі заступниці начальника ДПІ Віти Саса. Платників цікавило питання щодо переходу на спрощену систему оподаткування.

Так, Віта Саса повідомила, що відповідно до абзацу першого п.п.298.1.4 п.298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування 9далі Заява) до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного кварталу.

Пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року та до припинення або скасування воєнного стану, надзвичайного стану на території України визначено, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями встановленими на період дії воєнного стану, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу Заяву на обрану ставку єдиного податку третя група 2%, при цьому до Заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями:

-                     з 01 квітня 2022 року – у разі подання Заяви   до 01 квітня 2022 року;

-                     з наступного робочого дня після подання заяви  -  уразі подання Заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Також фахівцем податкової було наголошено, що фізична особа – підприємець, яка у поточному році була платником єдиного податку (у тюлю за ставкою 2%) та перейшла на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) не може повернутися протягом цього року на спрощену систему оподаткування, оскільки вона вже скористалася своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.

На всі питання було надано ґрунтовні відповіді.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській областіhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Яготинська ДПІ