Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Реєстрація РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

опубліковано 06 вересня 2023 о 09:33

У приміщенні Центру обслуговування платників Обухівської ДПІ ГУ ДПС у Київській області  проведено зустріч за участю заступника начальника ДПІ – начальника відділу податкових сервісів Обухівської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Оксани Черненької на тему: «Реєстрація РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Посадовець звернула увагу на положення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким відновлено відповідальність за непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи. Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.  

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. 

Посадовець повідомила, що для застосування у своїй діяльності реєстраторів розрахункових операцій вони самостійно та за власним бажанням можуть обрати класичний або програмний РРО, в залежності від своїх потреб та можливостей.

Програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) має переваги перед класичним, оскільки дозволяє використовувати безкоштовне програмне рішення від ДПС, яке забезпечує функціональні можливості, що відповідають вимогам Закону України №265 та немає терміну дії.  

ПРРО – це програма, яку можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який підтримує операційну систему Windows чи Android та має підключення до мережі Інтернет. 

Для програмних РРО передбачено виключно онлайн реєстрацію ПРРО в контролюючому органі.  

За запитом користувача в ПРРО передбачено автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу, а передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів. 

ПРРО дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом календарного місяця), та надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline. 

Обухівська ДПІ