Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові сервіси, податкова знижка та легалізація трудових відносин на зустрічі в Ставищенській ДПІ

, опубліковано 19 липня 2024 о 17:03

В Ставищенській ДПІ відбулася зустріч з платниками податків за участі ГДІ податкової Наталії Галич щодо переваг електронних сервісів, права на податкову знижку на навчання та легалізації трудових відносин.

Наталія Галич зазначила, що в Електронному кабінеті реалізовано такі сервіси для платників, як Е-реєстри, Е-системи, Е-послуги та Е-розрахунки. Серед сервісів кабінету широкою популярністю користуються Е-реєстри, пошук фіскального чека, пошук марки акцизного податку, Е-послуги і податкова звітність.

Також важливими сервісами є Е-повернення та Е-рахунок. Наприклад, сервіс Е-повернення надає можливість платникам дистанційно (через Електронний кабінет) подати заяви на повернення помилково або надмірно сплачених коштів. У свою чергу за допомогою сервісу Е-рахунок  можна сплачувати податки, збори та єдиний внесок на єдиний рахунок, відкритий у Державній казначейській службі України.

Фахівець пояснила, що фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.

Наталыя Галич повідомила, що в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

Тому, легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості – є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів, і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями – як державі, так і самим працівникам.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast