Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Опубліковано закони України про касові апарати

, опубліковано 22 жовтня 2019 о 12:47

В «Голосі України» опубліковано закони України №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», які парламент ухвалив 20 вересня 2019 року.

Слід підкреслити, що вказані закони скеровані, перш за все на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції та виведення «з тіні» готівкових розрахунків, «сірого» товару й підвищення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями. Закони сприятимуть  захисту споживачів за рахунок поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) як альтернативи класичним РРО.

Так, відповідно до законів функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому Державна податкова служба повинна забезпечити програмним рішенням для використання суб'єктом господарювання програмного РРО безкоштовно, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через електронний кабінет.

З метою  стимулювання споживачів отримувати чеки, пропонується запровадження з 1 жовтня 2020 року так званого «кешбеку», що дасть можливість компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних ним товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій, застосованих за його скаргою, у разі підтвердження порушення вимог закону про РРО .

У ГУ ДПС у Київській області нагадують, що названі закони передбачають можливість використання замість традиційних РРО спеціальних програм, які можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. Ці програми будуть безкоштовними - безкоштовне надання такого програмного продукту передбачено законом.

Контролюючий орган зобов’язаний надавати програмне забезпечення та підтримувати його актуальність.

У разі виявлення бажання  використовувати класичні (традиційні) касові апарати – їх можна буде продовжувати використовувати, але в кого такого бажання не буде, такі СГ зможуть скористатися безкоштовною програмою.

Крім того, підприємці мають попереду рік, щоб підготуватися до нових  змін, адже з 01 жовтня 2020 року застосовуються загальні правила використання РРО  окремими категоріями платників ЄП ІІ-IV груп (без обмеження обсягу доходу за календарний рік), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

-  роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування

- реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, який затверджується КМУ.

Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року - одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн.

Вимоги закону не поширюватимуться на звичайних фізичних осіб (не суб’єктів підприємницької діяльності) та платників єдиного податку І групи.