Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При продажу сільськогосподарської продукції її власник повинен мати копію довідки про наявність у нього земельних ділянок

, опубліковано 19 листопада 2019 о 17:09

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з нормами Податкового кодексу України,  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включаються доходи, отримані ним від реалізації власної сільськогосподарської продукції, вирощеної, зібраної, виготовленої, виробленої, обробленої та/або переробленої безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, що надані їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:
- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому, якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного(річного) оподатковуваного доходу;
- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї),виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га. Розмір земельних ділянок, а також розмір виділених в натурі (на місцевості)земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду,обслуговуються), не враховуються.
Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5 % (п.п.165.1.24 п.165.1 ст.165 ПКУ).
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок.
Порядок видачі довідки про наявність у фізичних осіб земельних ділянок за формою № 3-ДФ затверджений наказом Міндоходів України від17.01.2014 № 32.
Довідка ф. №3-ДФ видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом 5-ти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки за формою № 3-ДФ зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.
У разі, якщо при продажу громадянами власної сільськогосподарської продукції(крім продукції тваринництва) зазначені умови ними не виконуються, так і фізичні особи суми доходу, отриманого від продажу, включають до загального місячного (річного)оподатковуваного доходу й оподатковують на загальних підставах податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.