Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливо знати! Фіскальний чек, у якому відсутні обов’язкові реквізити, не є розрахунковим документом

, опубліковано 17 серпня 2020 о 12:22

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що  розрахунковим документом не є документ, у якому відсутній хоча б один з обов’язкових реквізитів, а також у разі недотримання сфери його призначення.
Форму, зміст та  обов’язкові реквізити фіскального касового чека на товари/(послуги та інших розрахункових документів, надання покупцю яких є обов’язковим, встановлені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 (далі – Положення № 13).

Обов’язкові реквізити фіскального чеку, зокрема: назва та адреса господарської одиниці; назва та кількість товару, який реалізується; вартість проданого товару; код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством); ставки та суми ПДВ та акцизного податку.
Крім того, для  СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (суб’єкти господарювання, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), фіскальний чек повинен містити окремим рядком літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку (рядок 21). У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з Податковим кодексом України .

До СГ, які здійснюють розрахункові операції за товари/послуги з порушення вимог  Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265, відповідно до п.1 ст.17 цього Закону за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

до 01.01.2021року

- у разі встановлення в ході перевірки факту, зокрема невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання:

     вчинене вперше – 10 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг);

     за кожне наступне вчинене порушення – 50% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Після 01.01.2021 року фінансові санкції застосовуватимуться :

     за вчинене вперше порушення  - 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг);

     за кожне наступне вчинене порушення – 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Також, за порушення вимог Закону  №265 посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності.
Відповідно до ст. 155 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення до осіб, які здійснюють розрахункові операції з порушенням встановленого законом порядку проведення розрахунків, застосовується штраф в розмірі від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/