Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон України №466: Будівлі промисловості, що не використовуються у господарській діяльності, оподатковуються податком на нерухоме майно

, опубліковано 27 жовтня 2020 о 09:21

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 16.01.2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення  адміністрування податків, усунення технічних та логічних  неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни та доповнення до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), які стосуються, зокрема, оподаткування податком на нерухоме майно будівель промисловості.

Так, у новій редакції викладено  п.п. «є» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ, який встановлює, що  не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі – Класифікатор), що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Таким чином, починаючи з дати набрання чинності змінами, внесеними до ПКУ Законом України №466  (набрав чинності  з 23.05.2020)  суб’єкт господарювання, основна діяльність якого класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, при здійсненні ним операцій з надання в оренду частини будівлі промисловості, яка перебуває у його у власності та належить до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в частині будівель промисловості, наданих в оренду, визначає та сплачує до бюджету.

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу, що    оскільки  ПКУ не містить норми щодо припинення виконання податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нерухомого майна, що перебуває у власності суб’єкта господарювання, але тимчасово не використовується ним у господарській діяльності у зв’язку з реконструкцією, простоєм тощо, то податок за такі будівлі  сплачується на загальних підставах.