Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За результатами перевірок у сфері обігу підакцизної продукції застосовано фінансові санкції на суму 911 млн гривень

, опубліковано 15 грудня 2020 о 13:42

У сфері обігу підакцизних товарів у поточному році видано майже 200 тис. ліцензій на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, анульовано – 37 тисяч.

Загалом на обліку в податкових органах перебуває 94 тис. платників, якими отримується 222 тис. ліцензій, з них 85 % – суб’єктами роздрібної торгівлі, які здійснюють продаж підакцизних товарів кінцевому споживачу.

З початку року у сфері обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального проведено 8 932 фактичні перевірки суб’єктів господарювання, з яких 5 822 (65 %) є результативними. За результатами перевірок застосовано фінансові санкції на суму 911 млн гривень.

Найпоширенішими у сфері обігу підакцизних товарів є такі порушення:

здійснення діяльності без наявності ліцензій – сума застосованих штрафних санкцій 318 млн грн, у тому числі у сфері обігу пального – 215 млн гривень;

без наявності марок акцизного податку або з підробленими марками – 39 млн гривень;

без реєстрації акцизних складів з пального та без їх обладнання витратомірами/рівномірами лічильниками – 135,9 млн гривень.

Також є низка інших порушень податкового законодавства, які виявляє ДПС та реалізовує право держави щодо донарахування штрафних санкцій. Зокрема, це стосується недотримання суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі касової дисципліни при здійсненні продажу підакцизних товарів (алкогольні напої та тютюнові вироби) в роздрібній мережі.

Розрахункові втрати акцизного податку до місцевих бюджетів від такого порушення у січні-жовтні цього року склали 2,3 млрд грн, у тому числі по тютюнових виробах – 1,4 млрд гривень.