Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перевірки бізнесу: стан на сьогодні

, опубліковано 16 грудня 2020 о 16:27

Законодавчі обмеження на проведення перевірок призвели до значного зменшення їх кількості. За 11 місяців поточного року проведено 21,9 тис. Документальних перевірок, за відповідний період минулого року – 36,5 тис. Тобто на 40 %, або на 14,6 тис. менше.

Такими перевірками було охоплено лише 0,6 відс. усіх платників, що перебувають на обліку. З них: суб’єктів великого підприємництва – 14 відс.,середнього – 2 відс., малого – 0,5 відсотка.

Таким чином, малий та середній бізнес практично не перевірявся, перевірки здебільшого стосувались ризикових операцій великого бізнесу.

Фактичних перевірок проведено 14,1 тис., щодо рівнює показник у минулого року. Тоді їх кількість складала 14,8 тисячі.

Водночас, в умовах заборони на перевірки бізнесу податкова служба отримує численні звернення щодо порушень законодавства з питань неоформлених трудових відносин та здавання в оренду громадянами квартир без сплати до бюджету належних сум податків.

Так, у ІІ півріччі 2020 року тільки на адресу центрального апарату ДПС надійшло 262 звернення громадян, в яких містилася інформація про понад 800 фактів неоформлення трудових відносин.

Вкотре звертаємося до громадян: належним чином оформлені трудові відносини – це запорука підвищення вашого добробуту, реалізації програм соціально-економічного розвитку, забезпечення соціального захисту працівників тощо.

Також повідомляємо, що після закінчення терміну дії встановлених обмежень, ДПС відновить проведення контрольно-перевірочних заходів за зверненнями громадян з питань оформлення працедавцями трудових відносин з найманими працівниками.

Повідомити інформацію про можливі факти неоформлення трудових відносин можна за телефоном Контакт-центру ДПС 0800-501-007 чи на електронну адресу zvernennya_dps@tax.gov.ua.

Реагуючи на звернення щодо фактів здавання майна в оренду без сплати податків, податківці роз’яснюють власникам квартир положення Податкового кодексу України щодо обов’язку декларування доходів від здавання квартир в оренду та необхідності сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Наразі перевірки власників квартир на дотримання ними вимог податкового законодавства на сьогодні не проводяться у зв’язку із запровадженням мораторію на проведення перевірок.

Нагадуємо, що у зв’язку із запровадженням на території України карантину з 18 березня 2020 року законодавчо встановлено мораторій на проведення податковими органами документальних та фактичних перевірок, крім:

позапланових перевірок з питань відшкодування ПДВ та від’ємного значення з ПДВ;

фактичних перевірок операцій з підакцизними товарами.

З 8 серпня 2020 року знято заборону на проведення перевірок на звернення платників податків та у зв’язку з припиненням діяльності.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогоюсервісу «InfoTAX»