Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Граничний термін сплати ЄВ за себе ФОП - платниками ЄП є 19 число місяця, що настає за звітним кварталом

, опубліковано 19 квітня 2021 о 14:27

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізичні особи підприємці  - платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ), зокрема, ФОП - платники ЄП, зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ (абз.3 част.8 ст. 9 Закону №2464).

Якщо останній день строків сплати ЄВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, то останнім днем строків сплати ЄВ вважається перший робочий день, який настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Отже, граничним терміном сплати ЄВ за себе ФОП - платниками ЄП є 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.

Нагадуємо, що  з 01 січня 2021 року ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.
Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», та не менше розміру мінімального страхового внеску.

З метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати ЄВ контролюючим органам надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески  (ст. 20 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Таким чином, самозайняті особи (ФОП або особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які одночасно є найманими працівниками та мають  основне місце роботи, де за них роботодавцем сплачується страховий внесок у розмірі не менше мінімального, з метою звільнення від сплати ЄВ за себе, не повинні повідомляти контролюючі органи про факт сплати за них ЄВ роботодавцем.