Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скористайтесь можливістю списати штрафні санкції та пеню до 10 червня 2021 року

, опубліковано 14 травня 2021 о 13:58

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п.2 прим.3 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ, штрафні санкції та пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати основної суми податкового боргу, що виник станом на 01.11.2020 року, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Платникам надано право виконати вимоги п.2 прим.3 підрозд.10 розд. ХХ ПКУ протягом шести місяців з дня набрання чинності цієї норми, тобто, до 10 червня 2021 року.

Щоб скористатись можливостю списання штрафних санкцій і пені платник податків повинен:

- подати  до контролюючого органу заяву;

- сплатити до 10 червня 2021 року основну суму податкового боргу;

- не допускати виникнення нових податкових боргів з поточних зобов’язань.

Норма п. 2 прим.3 підрозд.10 розд.ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовується щодо:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 ПКУ;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

ДПС запропонована примірна форма заяви, у якій платник  повідомляє, зокрема, про намір прийняти участь у процедурі по п.2 прим.3 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ, просить списати штрафи та/або пеню, що обліковувалися станом на 01.11.2020 і залишилися несплаченими станом на дату повної сплати основної суми податкового боргу; а також штрафні санкції і пеню, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не застосовувати та не нараховувати, а нараховані відкоригувати до нульових показників.

До заяви платник має додати докази виконання ним вимог п.2 прим.3 підрозд.10 розд. ХХ ПКУ з 01.11.2020 по дату подання заяви (включно).

Заява повинна бути оформлено датою, не раніше набрання чинності п.2 прим.3 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ (10 грудня 2020),  та не пізніше закінчення шестимісячного строку, наданого  платнику для сплати основної суми податкового боргу, що обліковувався станом на 01 листопада 2020  (09 червня 2021 року.

Для недопущення списання сум штрафів та/або пені без виконання платниками податків умови щодо сплати основної суми податкового боргу та поточних податкових зобов’язань, та  з метою надання платникам можливості скористатися процедурою, передбаченою пунктом 2 прим.3 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ лише по одному чи декількох обраних ним платежах та у межах достатньої суми коштів, яку має платник податків, заяви мають подаватися по кожному з платежів (з урахуванням відкритих ІКП) окремо.

Участь у процедурі будуть приймати платежі, по яких законодавством та податковим обліком передбачається нарахування та сплата поточних податкових зобов’язань (по деклараціях, розрахунках, по сумі донарахувань з основної суми платежу згідно з ППР). Неподаткові платежі, та платежі, за якими передбачається нарахування лише штрафних (фінансових) санкцій та/або пені та не передбачається нарахування податкових зобов’язань, не приймають участі у процедурі.

Заяви подаються платником до головного управління ДПС за місцем адміністрування відповідного платежу (з урахуванням відкритих ІКП). Якщо платник планує скористатися процедурою списання штрафних санкцій і пені, визначеною   у п. 2 прим.3 підрозд.10 розд. ХХ ПКУ по кількох платежах, які адмініструються  різними ГУ ДПС, він має подати заяви до кожного  ГУ ДПС окремо.

Про відмову у застосуванні процедури, передбаченої п. 2 прим.3 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ платника повідомляють протягом п’яти днів з дати реєстрації заяви та присвоєння їй вхідного номеру у ГУ ДПС. Відмова має бути аргументованою та містити всі зауваження для їх  оперативного врегулювання платником.

Подати заяву платник податків може скориставшись сервісами Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua), у якому також є можливість перевірити стан розрахунків з бюджетом та дізнатися про наявність  податкового боргу.