Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нова типова форма обліку доходів і витрат у ФОП та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

, опубліковано 09 липня 2021 о 15:15

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Міністерством фінансів України наказом від 13 травня 2021 року № 261 затверджено типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність а також Порядок її ведення.

Зокрема встановлено, що облік доходів і витрат ведеться у паперовому та/або  в електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету у порядку, встановленому законодавством.

У разі ведення обліку у паперовому вигляді, самозайняті особи зобов'язані записи виконувати розбірливо, чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

У разі ведення обліку в електронному вигляді, самозайняті особи зобов'язані вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами Електронного кабінету.

У разі ведення обліку засобами Електронного кабінету, самозайняті особи зобов'язані отримати кваліфікований сертифікат відкритого ключа, сформований кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг, включеним до системи подання податкових документів в електронному вигляді. Після отримання самозайнятою особою кваліфікованого сертифіката відкритого ключа така особа здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат відповідно до норм Податкового Кодексу безкоштовно.

Типова форма зберігається у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис.

Дані обліку доходів і витрат заповнюються з наростаючим підсумком у гривнях з копійками та використовуються для заповнення річної податкової декларації про майновий стан і доходи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством.