Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як захиститися від недоброчесного працедавця, який використовує найманого працівника під приводом «стажування» і не оплачує відпрацьований час?

опубліковано 22 липня 2021 о 15:40

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин є «тіньовою» зайнятістю.

Так, недоброчесні роботодавці використовують так звані «стажування» та «випробувальні терміни» для використання  неоформленої праці. Таким чином, такі роботодавці безпідставно відтерміновують на деякий час укладення трудового договору.

Громадяни мають знати, що прийняття на роботу працівників під виглядом стажування чи випробування, без проведення відповідної оплати, - це порушення трудового законодавства.

Згідно з чинним законодавством, випробувальний термін може застосовуватись роботодавцем лише після офіційного працевлаштування найманої особи, а умова про випробування має бути обумовлена у наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. У період випробувального терміну на працівників також поширюється законодавство про працю.

Отже, єдиний надійний спосіб захиститися від недоброчесного працедавця – вимагати офіційного оформлення трудових відносин.

Нагадуємо, що офіційне оформлення найманих працівників на  роботу включає наступні кроки:

- укладення у письмовій формі трудового договору (п. 6 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України; форма трудового договору між працівником і роботодавцем, який використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260);

- оформлення наказу про прийняття на роботу (заповнюється типова форма № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджена наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008  №489);

- повідомлення органу ДПС про прийняття на роботу (Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015  № 413).