Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як подати додатки до Заяви про допущені помилки у реквізитах ПН, або порушення граничних термінів реєстрації ПН в ЄРПН

опубліковано 29 липня 2021 о 15:09

У Головному управлінні ДПС у Київській області звертають увагу, що  у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН  (крім ПН/РК, реєстрацію яких зупинено) ПН/РК, покупець/продавець має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця (далі - Заява). Це право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано ПН або допущено помилки при зазначенні в ній обов’язкових реквізитів та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою, контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією - п. 201.10 ст. 201 ПКУ.

     Форму податкової декларації з податку на додану вартість та порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 21).
     Згідно з п. 17 розд. ІІІ Порядку № 21

У разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН ПН/РК покупець/продавець товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період Заяву за формою згідно з (Д7) (додаток 7).

Копії документів, передбачених п. 201.10 ст. 201 ПКУ, подаються у строки, передбачені для подання податкової декларації, до контролюючого органу за місцем податкового обліку платника, на паперових носіях.
Копії документів, що додаються до Заяви за вибором платника ПДВ, подаються до контролюючого органу за місцем податкового обліку у термін, визначений для подання податкової декларації з ПДВ, до якої подано Заяву, особисто або уповноваженою на це особою, або надсилаються поштою або за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету у форматі pdf (обмеження 2 МБ), із супровідним листом, у якому зазначається звітний (податковий) період податкової декларації з ПДВ, до якої подано Заяву, реєстраційний номер та дата подання такої декларації з ПДВ.