Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майбутнє пенсійне забезпечення прямо залежить від розміру страхового стажу та офіційної заробітної плати

опубліковано 29 липня 2021 о 15:10

Головне управління ДПС у Київській області нагадує фізичним особам, шо згідно з діючим законодавством, їх майбутнє пенсійне забезпечення прямо залежить від розміру страхового стажу та заробітної плати, з якої було сплачено єдиний соціальний внесок.

На розмір пенсії в Україні впливають три параметри:

-тривалість страхового стажу громадянина;

-відношення заробітної плати фізичної особи у кожному місяці страхового стажу, що враховується для обчислення пенсії, до середньої заробітної плати по Україні у кожному з цих місяців;

-середня заробітна плата по країні за останні три роки перед роком призначення пенсії.

До страхового стажу при виході на пенсію зараховуються лише ті періоди, в яких відбувалось нарахування та сплата єдиного соціального внеску   у розмірі, не меншому мінімального страхового внеску.

Не сплачений, або сплачений у розмірі, меншому від мінімального, страховий внесок за  найманих працівників призведе до втрати ними страхового стажу за відповідні періоди.

Нагадуємо, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року. Якщо страховий стаж з 01 липня 2000 року становить менше як 60 місяців, то для обчислення пенсії враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01 липня 2000 року, незалежно від перерв.

Часом роботодавці застосовують «сірі» методи нарахування заробітної плати, коли офіційно оформленому працівнику нараховують офіційно заробітну плату у розмірі мінімальної  заробітної плати по країні і з неї сплачують податки та ЄВ, а решту зарплати виплачують «у конверті», без сплати податків та ЄВ. Громадянам варто пам’ятати, що нарахована низька заробітна плата забезпечить їм  низький коефіцієнт заробітку, який врахується при обчисленні пенсії і  призведе до невеликого розміру пенсії.