Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФО може укласти договір про добровільну сплату ЄВ

, опубліковано 30 серпня 2021 о 15:07

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ), є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників ЄВ, визначених пп. 4, 5 та 5 прим. 1 част.1 ст. 4 Закону № 2464, (тобто, не є ФОП, у тому числі тими, що обрали спрощену систему оподаткування, не є особами, які провадять незалежну професійну діяльність, або членами фермерських господарств), у  тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, - виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Фізичні особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору.

Базою нарахування ЄВ для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (у 2021 році – 90000грн.). При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу (у 2021 році - 1320грн.).

Сума ЄВ для осіб, з якими договором передбачена  одноразова сплата ЄВ за попередні періоди, не може бути  меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на    коефіцієнт 2 (част.5 ст. 10 Закону № 2464).

Частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 ЄВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 % до визначеної бази нарахування ЄВ.