Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платник єдиного внеску під час виконання договору про спільну діяльність без утворення юридичної особи

, опубліковано 17 вересня 2021 о 10:50

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що сторони (учасники)  договору про спільну діяльність зобов’язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові (п. 1 ст. 1130 гл. 77 Цивільного кодексу України).

Ведення бухгалтерського обліку спільного майна може бути довірено одному з учасників (част.2 ст. 1134 ЦКУ).    

Для цілей оподаткування дві чи більше особи, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності ( абз.6 п.п. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України).
Облік результатів спільної діяльності ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податків.
Отже, платником ЄВ під час виконання договорів про спільну діяльність без утворення ЮО є уповноважена особа – один з учасників такого договору про спільну діяльність без утворення ЮО, на якого згідно з умовами договору про спільну діяльність без утворення ЮО покладено обов’язок нарахування, утримання та внесення податків і зборів до бюджету.