Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При роздрібному продажу пива на розлив у чеку РРО зазначається код УКТ ЗЕД, вказаний у накладній постачальника

, опубліковано 22 вересня 2021 о 09:39

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО (ПРРО) для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Підакцизні товари (продукція) - це товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. До підакцизних товарів належать, зокрема, алкогольні напої, пиво - п. 215.1 ст. 215 ПКУ.

Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13  встановлені форма та зміст розрахункового документа

Так, Положенням №13 визначено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) - це розрахунковий документ/електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), РРО або ППРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги). Фіскальний касовий чек на товари (послуги) за формою № ФКЧ-1, наведений у додатку 1 до Положення № 13, має містити обов’язкові реквізити, зокрема, код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, у тому числі при продажу пива на розлив) (рядок 7 фіскального чека).

У документах, що свідчать про надходження товару, постачальником  товару зазначається код товарної підкатегорії підакцизного товару згідно з УКТ ЗЕД.
При проведенні роздрібної торгівлі пивом на розлив, у фіскальному касовому чеку слід зазначати найменування пива, ціну за одиницю виміру та кількість, а також код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, який зазначено у накладній постачальника такого товару.

Відповідно до групи 22 «Алкогольні і безалкогольні напої та оцет» розд. IV «Готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники» додатку до Закону України №674-ІХ «Про митний тариф України», пиво із солоду (солодове) у посудинах місткістю 10 л або менше, та у посудинах місткістю більше як 10 л відносяться до товарної групи 2203, але мають різні коди.

Отже, з урахуванням викладеного, при роздрібному продажу пива на розлив, СГ зобов’язаний проводити розрахункові операції через РРО та/або ПРРО, в обов’язковому порядку надавати покупцю розрахунковий документ встановленої форми та змісту, створений у паперовій або електронній формі, на повну суму проведеної операції з використанням режиму програмування та із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що вказаний у накладній постачальника пива.