Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як ведуть облік доходів та витрат особами, які провадять незалежну професійну діяльність

, опубліковано 23 вересня 2021 о 09:54

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності – це встановлено  178.6 ст. 178 Податкового кодексу  України. Облік доходів і витрат може вестися як у  паперовому так і в електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.
Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261 затверджено Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність. Зазначений наказ набрав чинності 16.07.2021 року.

Відповідно до пункту 2 розділу І Порядку №261, облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету у порядку, встановленому законодавством.
У разі ведення обліку доходів і витрат у електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством.

За підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Отже, з 16.07.2021 фізичні особи, що провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів та витрат за Типовою формою, затвердженою Порядком № 261, яка не підлягає реєстрації у контролюючому органі.