Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

з 01 січня 2022 року ФОП - платникам ЄП при здійсненні готівкових розрахунків потрібно використовувати РРО/ПРРО

, опубліковано 24 грудня 2021 о 10:52

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 січня 2022 року всі ФОП, які є платниками єдиного податку  ІІ-ІУ груп, при здійсненні готівкових розрахунків зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО або ПРРО) при здійсненні розрахункових операцій.

При цьому обов’язок  застосування РРО/ПРРО  не залежить від  обсягу доходу та сфери діяльності суб’єкта господарювання - у разі  здійснення готівкових розрахунків  або розрахунків банківською картою застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

РРО/ПРРО не використовується лише у разі здійснення  операцій шляхом банківського переказу коштів.

Подбайте заздалегідь   про придбання та реєстрацію касового обладнання, а також про навчання персоналу, який його використовуватиме.

Здійснення розрахункових операцій без проведення їх через РРО/ПРРО загрожує штрафом  у розмірі 100% вартості проданої продукції, а у разі фіксації повторного та наступних  порушень - 150% вартості проданої продукції.

Звертаємо увагу, що ДПС України  створила  безкоштовне програмне забезпечення, яке перетворює будь-який гаджет з Windows або Android на касовий апарат – програмний реєстратор розрахункових операцій.

З інформацією  щодо застосування ПРРО, використання яких значно спрощує процес реєстрації розрахункових операцій, рекомендуємо використовувати матеріали банеру «Програмні РРО», який розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

У матеріалах банеру містяться актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали тощо.

Також у банері наявні покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/, та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/), відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців розміщені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/.

Відеоуроки щодо формування електронної печатки для ПРРО розміщено за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/elektronni-dovirchi-poslugi/.