Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЮО - платник єдиного податку може укладати договір про спільну діяльність і здійснювати діяльність за ним, за умови дотримання встановлених вимог та обмежень

, опубліковано 28 грудня 2021 о 15:32

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що перелік видів діяльності, якими не мають права  займатися платники єдиного податку третьої групи, встановлений  пунктом п. 291.5 ст. 291 ПКУ, а пунктом 291.5 прим. 1 ст. 291 ПКУ визначені обмеження перебування на спрощеній системі оподаткування для платників четвертої групи.

У контролюючих органах на обліку  повинні перебувати угоди про розподіл продукції, договори управління майном (крім договорів щодо операцій, визначених у другому реченні абзацу 2 п.п. 5 п. 180.1 ст. 180 ПКУ) та договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами (угодами), визначені ПКУ.

У контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені ПКУ. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов’язки платника податків самостійно.

Взяття на облік договору або угоди здійснюється шляхом додаткового взяття на облік управителя майна, учасника договору про спільну діяльність або угоди про розподіл продукції як платника податків – відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору або угоди.

Нормами ПКУ не передбачено обмежень щодо застосування спрощеної системи оподаткування учасником договору про спільну діяльність.

Отже, юридична особа - платник єдиного податку має право укладати договір про спільну діяльність і здійснювати діяльність за таким договором за умови виконання вимог та обмежень, установлених пп. 291.4, 291.5 та 291.5 прим. 1 ст. 291 ПКУ.