Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мінімальне податкове зобов ’язання для ФОП - власників, орендарів, користувачів с/г угідь (загальної системи оподаткування та платники ЄП)

, опубліковано 14 січня 2022 о 12:36

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності з 01 січня 2022 року, ПКУ доповнено статтею  38 прим 1 «Визначення мінімального податкового зобов'язання».

Отже, починаючи зі звітного періоду  за 2022 рік, платники податку зобов'язані у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання.

ФОП загальної системи оподаткування та платники ЄП, які є власниками, орендарями, користувачами (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до с/г угідь, які здійснюють виробництво власної с/г, а також голови сімейних ФГ у складі річної податкової декларації за 2022 рік зобов'язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання (МПЗ).

На позитивну різницю між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків/зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник зобов'язаний збільшити визначену в річній декларації суму  податку (ПДФО чи ЄП), що підлягає сплаті до бюджету, та сплатити збільшену суму податку до бюджету.

Звертаємо увагу, що ФОП – платники ЄП ІІІ групи, які є платниками ПДВ, облік доходів і витрат ведуть за типовою формою та в порядку, що встановлені Міністерством фінансів України.

ФОП  - платники ЄП ІІІ групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної с/г продукції окремо від обліку доходів і витрат від інших видів підприємницької діяльності.